De Italiaanse premier Enrico Letta heeft woensdag in de Italiaanse Eerste Kamer het vertrouwen gevraagd voor zijn coalitieregering die de derde economie van de eurozone door beproevingen moet loodsen.

“Italië loopt een gevaar dat fataal en onherstelbaar kan zijn als de regering valt”, waarschuwde de sociaaldemocraat Letta. Hij werd 28 april leider van een regering van vijf partijen en drie partijloze politici.

Afgelopen weekeinde verliet een cruciale coalitiepartner, Het Volk van de Vrijheid (PdL), op bevel van PdL-chef Silvio Berlusconi de coalitie. Letta hoopt dat een belangrijk deel van de PdL in de Senaat meer dan genoeg heeft van de omstreden 77-jarige ex-premier en huidig senator Berlusconi. De tweede man van de PdL, Angelino Alfano, heeft dat in ieder geval wel.

Hij heeft dinsdag zijn partijgenoten opgeroepen Letta te steunen. Officieel verliet de PdL op bevel van Berlusconi in het afgelopen weekend de regering-Letta. Berlusconi vecht om zijn politieke bestaan en hoopt op een doorstart met nieuwe verkiezingen. Berlusconi heeft daarom de huidige crisis uitgelokt om de regering-Letta ten val te brengen.

Volgens de laatste berichten uit de Italiaanse Senaat zou Letta kunnen rekenen op voldoende stemmen voor zijn coalitieregering. Senatoren van de PdL lijken geen gehoor te geven aan de opdracht van Berlusconi om als één blok de regering te laten vallen.

Zetels tekort in Senaat

Letta heeft in de Italiaanse Tweede Kamer ook zonder de PdL een meerderheid, maar hij komt in de Senaat zetels tekort. Als hij onvoldoende vertrouwen krijgt, ligt de bal bij de hoogbejaarde president Giorgio Napolitano.

Die wil liever geen nieuwe verkiezingen voor de kieswet is gewijzigd, want de verkiezingen begin dit jaar mondden uit in een verlammende politieke lappendeken. Napolitano zou kunnen proberen een overgangsregering te laten vormen.

Rechtszaken tegen Berlusconi

De politiek veteraan Berlusconi is 30 jaar ouder dan de 47-jarige Letta en lijkt vooral voor zijn senaatszetel te vechten. Hij dreigt die kwijt te raken door een definitieve veroordeling door de strafrechter.

In een van de vele rechtszaken waarin zakenmagnaat Berlusconi is verwikkeld, kreeg hij op 1 augustus 4 jaar cel opgelegd. Vrijdag stemt een senaatscommissie over de vraag of de veroordeelde Berlusconi nog wel lid mag blijven van de Italiaanse Eerste Kamer.

Lees ook

Val regering Letta goed voor begroting Italië

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl